Топлофикация София ЕАД, за първи път досега и единствена от всички

...
Топлофикация София ЕАД, за първи път досега и единствена от всички
Коментари Харесай

КЕВР: Предложената от Топлофикация София цена на парното може да доведе до поскъпване на тока

" Топлофикация София "  ЕАД, за първи път до момента и единствена от всички топлофикационни сдружения, е показала две разнообразни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната сила със заявката си за интервала от 1 юли 2024 година до - 30 юни 2025 година, се споделя в изказване на Комисията за енергийно и водно контролиране. 

Според сдружението сходен метод основава условия за спорни тълкувания от страна на обществото каква тъкмо е препоръчаната цена на парното.

" Съгласно ценовия модел на КЕВР за пресмятане на цената на топлинната сила сдружението е показало 125,08 лева./МВтч. без Данък добавена стойност. Публикуваната в някои медии еднокомпонентна цена от 97,78 лева./МВтч. без Данък добавена стойност отразява надвзетия доход на сдружението в размер на 195,932 млн. лева, заради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни излъчвания за предшестващия регулаторен интервал ", изясняват от регулатора.

Това обаче значи продължение на кръстосаното субсидиране сред създаваните топлинна и електрическа сила.

" От своя страна това значи понижаване на цената на парното за сметка на доста висока стойност на електрическата сила. Подобен метод е в нарушаване на член 31, т. 6 от Закона за енергетиката ", допълват в позицията си от КЕВР.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР